Олександр Рєпкін про ситуацію на ринку «зеленої» енергії: «Державні гарантії в Україні не працюють»

30 липня в інформагентстві «Українські новини» відбулась прес-конференція провідних українських асоціацій відновлюваної енергетики. У ній взяв участь Президент Української Водневої Ради Олександр Рєпкін. Разом з представниками інших асоціацій обговорили проблеми заборгованостей виробникам альтернативної енергії.

Така ситуація склалася через судові рішення, що заблокували розрахунки з боку ДП «Гарантований покупець». За словами президента енергетичної асоціації «Українська Воднева Рада», дії суду погіршують інвестиційний клімат в країні та перешкоджають повноцінному розвитку альтернативної енергетики.

«Сьогодні одне рішення суду поставило під сумнів норми, які гарантували можливість повноцінної роботи галузі. Банки вже зупиняють фінансування і це буде мати катастрофічні наслідки для розвитку всього напрямку. Державна гарантія це найвищий рівень свідомості держави. Вона гарантує захист та стабільність будь-якому приватному чи державному інвестору для фінансування відновлюваної енергетики. Про які інвестиції може йти мова, якщо державні гарантії в Україні не працюють», - розповів Олександр Рєпкін.

Він також зазначив, що сьогодні в Україні працює близько 457 компаній, які працюють з альтернативними джерелами енергії. Адже закон «Про альтернативні джерела енергії» свого часу був одним з найбільш захищених законів України. Інвестори оцінювали всі можливі ризики перед тим, як вкладати кошти в галузь.

«Ми мали гарантії, що виробіток електричної енергії буде повністю спожитий та оплачений. Тариф закріплювався у євро, щоб унеможливити будь-які коливання на валютному ринку. Це був не просто абзац в законі про державні гарантії. На жаль, сьогодні рішення феміди може бути будь-яким», - відзначив Президент Української Водневої Ради. 

Нагадаємо, що 31 липня Шостий апеляційний адміністративний суд міста Києва розгляне справу про зупинення дії постанови НКРЕКП від 07 червня 2019 року №955 «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії ДП «НЕК «УКРЕНЕРГО» на II півріччя 2019 року» Окружним адміністративним судом міста Києва.

 

Представники ринку відновлюваної енергетики неодноразово заявляли, що така ситуація вкрай негативно вплине на розвиток всієї галузі української «зеленої» енергетики.

«Всі виробники «зеленої» енергетики мають сплачувати податки та кредити, цей процес буде неможливим, якщо вони не будуть отримувати гроші за вироблену електроенергію», - наголоcив Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

В прес-конференції також взяли участь: Голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, Директор з розвитку Української відновлюваної енергетики Олена Колтик, директор Clear energy Андрій Гріненко, Заступник генерального директора УК «Вітряні парки України» Андрій Сергієнко, Голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, Заступник генерального директора «Віндкрафт Україна» Руслан Сойчук, Співзасновник спілки «Активних споживачів і проз’юмерів» Андрій Зінченко.