Атомна енергетика помирає: більшість українських АЕС вичерпали свій термін придатності

26-28 лютого у Києві відбувся 10-й ювілейний Український Енергетичний Форум Інституту Адама Сміта. Президент Енергетичної Асоціації “Українська Воднева Рада", Голова Наглядової ради енергетичної компанії «Tokmak Solar Energy» Олександр Рєпкін розповів про нові технології в секторі відновлюваної енергетики та перспективи розвитку галузі в Україні.

Занепад атому

Україна на порозі енергетичної революції. Старі енергосистеми вже не можуть, а нові відновлювальні — ще недостатньо розвинуті. Тому влада має зважатися на рішучий крок та перейти на новий етап розвитку енергосистем. Для цього потрібно реформувати енергетичний сектор на державному рівні.

«На жаль, атомна та традиційна енергетика досі є основою наших енергосистем. Ми бачимо, що сьогодні більше 53% загальної кількості електроенергії генерується атомними станціями. З існуючих одинадцяти енергоблоків лише в трьох ще не продовжено час експлуатації. Ми не зможемо вічно використовувати ці електростанції. Треба вже зараз розробити чітку стратегію, яким чином заміщувати всі ці потужності, у зв’язку зі спливом термінів їх використання», — підкреслив Олександр Рєпкін.

Новий ринок електроенергії з новими правилами для гравців вже формується в Україні. Для того, щоб вийти на цю модель, потрібні нові закони. І аби виконати всі зобов’язання по добудуванню генераційних потужностей перед європейськими партнерами, відновлювальні джерела енергії в загальному балансі мають складати не 2,7%, а 10%. Так само, як і зараз в Європі. Реформувати українську енергетику — відповідальність уряду.

Розвиток відновлювальних джерел

Потужності альтернативної енергетики в Україні зростають досить швидко. “У 2018 році в країні було введено в експлуатацію 742 мегават нових об’єктів. Зокрема, сонячні електростанції склали 645 мегават. Втім, і цього поки що замало. У загальному електроенергетичному балансі України, частка всіх відновлювальних джерел енергії складає лише 2,72 %. Атомні електростанції залишаються головними  постачальниками електроенергії, їх частка складає більш ніж 53 %” — зазначив засновник “Токмак Солар Енерджі”.

Втім, є надія на нову енергетичну галузь. Фахівці вважають її найперспективнішою для розвитку не тільки енергетики, а й взагалі економіки в Європі. Це — перехід на використання водню.

Водень — шанс для енергетичного Ренесансу

Водень забезпечує більше відновлювальних джерел енергії в енергосистемі, за рахунок збереження, та забезпечує галузеву інтеграцію у промисловій, енергопостачальній та транспортних сферах. Є дві загальні функції, в яких зараз розвиваються та інтегруються водневі технології. Перша — це можливість акумулювання енергії, отриманої завдяки відновлювальним джерелам, та її використання в потрібний для нас час. Водневі технології дозволяють робити це завдяки терміну зберігання. І друге — ці технології можна інтегрувати в найважливіші галузі будь-якої економіки - транспорт та житлово-комунальне господарство.

Лише за 2018 рік в країнах Європи було реалізовано 227 проектів на суму 844 млн доларів, направлених на розвиток водневої галузі відновлюваної енергетики. В своїй презентації «Українська Воднева Рада, як енергетичний міст України в Європу» Олександр Рєпкін зауважив, що приєднання до водневої енергетичної галузі стане кроком вперед для України. Це надасть доступ до технологій, які зараз активно застосовуються, мають великі перспективи розвитку та інтеграції в країнах Євросоюзу та світу:

«Україна може реалізувати проекти з водневої енергетики до кінця 2019 року. Нам потрібно наздоганяти Європу. Зараз є дуже слушна нагода, щоб доєднатися до цих тенденцій та ініціатив, щоб потім не залишитись позаду, а йти на одному рівні з високорозвиненими країнами, які є нашими сусідами. Ще одна ініціатива, яка існує в країнах Європи - виробництво зеленого водню. На сьогодні, також, розрізняють технології. Електрична енергія, що споживається на виробництво водню, може бути отримана, як з відновлювальних джерел енергії, так і від звичайних електростанцій. Найбільшу підтримку та ціну буде мати той водень, який виготовляють відновлювальними джерелами. В деяких країнах вже прийняті концепції до 2050 року, коли вони мають повністю відмовитись від споживання традиційних енергоресурсів, через які є викиди СО2» — наголосив президент Української Водневої Ради.

Окремо зараз в Європі існує ініціатива, пов’язана з розвитком інфраструктури та розвитком транспорту. Мова про водневі заправні станції, створені спеціально для автомобілів, які працюють на водні.

“У Німеччині вже працює 65 таких станцій, в цьому році планують збудувати ще 65. Всі країни Європи визначили маршрути, де будуть встановлені такі станції. 89 регіонів з 22 європейських країн, які активно впроваджують водневі технології, приєднались до цієї ініціативи. Україна має шанс теж взяти участь в новітньому процесі розвитку енергетики Європи» — додав Олександр Рєпкін.

Нагадаємо, що Українська Воднева Рада — перша воднева енергетична асоціація провідних енергетичних, промислових та публічних компаній України. Організатор одного з найбільших водневих форумів в Європі (Міжнародний енергетичний форум “Вітер та Водень”), який підтримали 16 країн світу. Асоційований член європейської організації Hydrogen Europe. Українська Воднева Рада — перша організація в структурі Європейської комісії, від країни, що не входить до складу Євросоюзу.