Рєпкін: Чорнобильська зона може стати символом перемоги альтернативної енергетики

 

Голова наглядової ради «Tokmak Solar Energy», президент Української Водневої Ради Олександр Рєпкін приїхав до зони відчуження у річницю Чорнобильської трагедії в рамках проекту «Чорнобиль RE: start».

 

Захід був приурочений до 33-ої річниці найбільшої техногенної катастрофи у світі – аварії на Чорнобильській АЕС. Учасники  вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів та торкнулися теми розвитку зони відчуження.

“Наразі в Чорнобилі залишилась енергетична інфраструктура – і її можна використовувати. Сьогодні можливі два сценарії: з території зони відчуження можуть зробити сховище відпрацьованого ядерного палива, або місце, в якому працюватимуть відновлювальні джерела енергетики, зокрема, сонячні електростанції. Зона відчуження може стати черговим джерелом екологічної катастрофи чи символом перемоги альтернативної енергетики,” - говорить Олександр Рєпкін.

Напередодні річниці співачка та амбасадор відновлюваної енергії Руслана провела арт-перформанс у центрі Чорнобиля. На імпровізований сцені запалили сотні свічок та розставили їх у формі сонячного годинника.

“Роковини Чорнобильської трагедії – це привід ще раз замислитися над тим, яку насправді ціну ми платимо за атомну енергію.  Те, що ця енергія найдешевша, – це міф. І Україні, і світу вона обходиться набагато дорожче, ніж здається. Ми переконані, що абсолютний перехід на відновлювану енергетику – це єдиний шлях до безпечного екологічного майбутнього,” - сказала Руслана.

Разом з тим, ядерна енергетика в Україні і досі відіграє провідну роль. У критичні зимові періоди на неї припадає чи не половина загальної кількості електроенергії країни.

«Наш візит до зони відчуження це бажання привернути увагу громадськості до того, що майбутнє робиться не десь там в якихось кабінетах, а нами, тут і зараз. Я оцінюю Чорнобиль як трагедію світового масштабу. Це дуже серйозний привід задуматися про те, що ж ми залишимо наступним поколінням. Яку країну і планету ми залишимо нашим дітям», – підкреслює Олександр Рєпкін.