Використання водневих технологій - одна з тем міжнародної наукової конференції в Києві

У столиці стартувала XX міжнародна конференція «Відновлювана енергетика та енергоефективність у XXI столітті». Вона присвячена розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні, а також питанням енергозбереження та енергоефективності. Цьогоріч там представлено новий напрям - використання водневих технологій у виробництві та акумулюванні енергії.

Вперше взяли участь у конференції  представники європейської водневої асоціації Hydrogen Europe. В рамках офіційного візиту, член правління Hydrogen Europe та голова Латвійської Водневої Ради Айварс Старіковс поділився європейським досвідом впровадження водневих технологій. Він зазначив, що основною перепоною в Україні наразі є відсутність державного регулювання галузі:

«Україна не має законодавчої бази для впровадження водневих технологій. Зараз ми співпрацюємо з Українською Водневою Радою для створення саме законодавчої основи. Технологічно така можливість існує, але її необхідно визначити, в першу чергу, на державному рівні. Впровадження водневих технологій потребує законодавчого врегулювання, так само як газовий ринок або ринок електроенергії».

Також Айварс Старіковс розповів, що потрібно врахувати українцям для ефективного запуску водневих технологій на свій енергетичний ринок:

«Водень - це не чарівна таблетка, що вирішує всі питання. Він має стати частиною об’єднаної енергетичної системи. І якщо енергосистема відкрита для цих енергоносіїв, тоді він буде регулюватись самостійно. Обов’язково потрібно налагоджувати комунікації зі споживачем. Бо кожна галузь має бути орієнтована саме на людей. За наявністю готової інфраструктури, ринок починає робити власний вибір. Водневі технології мають відповідати вимогам користувачів, тоді ви отримаєте дійсно ефективну систему».

Співорганізатор цьогорічної зустрічі Голова наглядової ради Tokmak Solar Energy та президент Української Водневої Ради Олександр Рєпкін наголосив на необхідності співпраці бізнесу та науки в Україні:

«Насправді, якщо ставити українським науковцям правильні питання, то вони мають відповіді практично на все. Наші спеціалісти чекали, коли в них нарешті з’явиться реальна можливість представити свої багаторічні розробки нового енергоносія - водню. Але ж водень не можна розглядати як енергоносій лише для якоїсь окремої галузі. Він має секторальну інтеграцію в економіку будь-якої країни. Тому, в умовах викликів, перед якими зараз стоїть Україна, тільки шляхом об’єднання бізнесу та науки ми зможемо забезпечити економічний розвиток нашої держави та конкурентоспроможність усіх галузей».

Конференція «Відновлювана енергетика та енергоефективність у XXI столітті» відбувається у КПІ ім. Ігоря Сікорського 15-16 травня 2019 року. Організатори: Інститут відновлюваної енергетики НАН України, КПІ ім. Ігоря Сікорського, Енергетична асоціація «Українська Воднева Рада», Мала академія наук України та Представництво Польської академії наук в місті Києві. В рамках заходу свої доповіді презентують провідні науковці та спеціалісти ключових галузей відновлюваної енергетики: сонячної, вітрової, геотермальної, біоенергетики, гідроенергетики та водневої енергетики.